onsdag 3 juni 2009

Politiker är som kinderägg

Det är kanske inte den vanligaste jämförelsen men den kom till mig när jag stod i kön på Willys. Bakom mig stod en barnfamilj med en liten son som så gärna ville ha ett kinderägg. Mamman försökte i det längsta att hålla ut och sa till slut "Du får ju ändå aldrig den leksaken du vill ha".

Så visst är många politiker som kinderägg. I valtider lockar de oss med söta och goda vallöften, precis som barnen lockas av den goda chokladen och den förväntade roliga leksaken. Vi kan omöjligt stå emot utan lägger vår röst på dem, vi köper ägget och mumsar i oss chokladen. Sedan när valet är över och rösterna är säkrade så kommer överraskningen som inte alls är den man ville ha. Istället för den där häftiga grävmaskinen som man skulle få sätta ihop själv får man en liten groda med solglasögon i plast. I stället för det som så ädelt lovades innan valet är bortglömt och i stället dimper FRA, IPRED och andra läskiga otäcka överraskningar ner i knät.

Konstigt nog så är det just piratpartiets ärlighet som ofta angrips från olika håll. När partiledaren och den översta kandidaten till EP är ärliga med bland annat sina finansiella villkor så anklagar man dem från allt i från att vara lyckosökare till att vara tiggare. Ärligt talat så är det uppfriskande att någon skriver ut vilken leksak som finns i ägget!
Det samma gäller med alla som ropar och skriker om att PP är ett enfrågeparti (vilket inte stämmer alls utan snarare är vi ett trefrågeparti). Även här så är partiet helt enkelt ärliga och säger att ingen kan vara expert på allt. Det finns de som kan miljö, ekonomi och annat bättre än vi och därför är vi villiga att lyssna till dem. Vi erkänner att vi är riktigt duktiga på det vi säger att vi kan och att vi anser att det är det mest grundläggande för alla demokratiska samhällen. Har det helt plötsligt blivit omodernt att vara ärlig? Är vi så vana vid alla vackra löften att vi inte kan föreställa oss att en politiker kan vara ärlig? Är vi så vana vid kinderägg att en chokladkaka är något som betraktas som konstigt och hotfull, något som måste misskrediteras och smutskastas?

Inga kinderägg för mig tack, tacka vet jag en rejäl chokladkaka!

2 kommentarer: