fredag 19 juni 2009

Vi ska vara sedda

Efter mitt senaste blogginlägg fick jag en mycket bra och insiktsfull kommentar av "Friheten kostar allt". Kommentaren tog upp nödvändigheten av att PP måste bli mer synlig, inte bara ute på internet utan irl. Han hade som dröm att kunna sätta upp ett lila partytält ett par dagar i vecka i hemstaden och komma ut bland folket.

Jag tycker att det var en vettig och klarsynt dröm. För det är precis vad vi behöver. Vi är ett av de partier som är lättast att få kontakt med, vi syns här ute i cyberrymden, man kommer åt oss. Men vi behöver ta den tillgängligheten och flytta ut den till verkligheten. tall alla dem som inte letar upp oss på nätet. Inte för att det är val, inte för att vi vill ha publisitet utan för att vi vill ha kontakt med människorna. Vi vill vara tillgängliga. Vi kämpar för allas rättigheter och därför ska vi vara tillgängliga för alla.

Låt oss sticka ut från resten av politikerna. Låt oss visa att vi är en del av folket, att vi finns här även när vi inte fiskar efter röster. Vi försvinner inte så länge de frågor vi kämpar för finns kvar.

Det borde finnas ett lila tält i alla större städer, och även de mindre. Det borde finnas en elelr flera personer där som kan svar på frågor, som kan anteckan åsikter och föra dem vidare. Låt oss förankra oss i sveriges verklighet.

Tänk er senariot:

Karl är 65 år, han äger ingen dator, men han är politiskt intreserad och läser i alla fall en dagstidning om dagen. Han läser i krönikor om hur pirater är snoriga tonårskillar som vill stjäla pengar från hårt arbetande konstnärer och artister. Karl tycker att det är underligt att någon skulle rösta på ett sådant parti. Han kan inte se alla de komentarerna som krönikan får på nätet, inte heller kan han läsa alla de bloggar som skrivs av piratpartister elelr sympatisörer. På tv'n ser han inte mycket av partiet, det lilla han ser är fem minuter här och där. I hans värld så är alla piratpartister mellan 15 och 25, alla är män och de är lata och snåla.

Så en lördag så går Karl till torget för att som vanligt köpa hans lördagsfralla och lite färsk fisk. Brevid fiskbilen står ett lila tält och utanför står en kvinan i 40-års åldern och ler vänligt mot honom. När han går förbi börjar de prata och snart har Karl fått veta att även om många som röstar Pirat är unga män så är det långt ifrån alla. Partiets enda mål är inte alls att kunna ladda ner fritt från nätet. De har frågor som berör även honom. Han får med sig en lite broshyr hem som han läser igenom och nästa lördag så står tältet där igen. Nu är det en ung kille som står där. Karl har lite frågor som han ställer och de pratar en stund. Veckan där på står det en annan ung kille och nu har Karl tänkt till lite och har ett par bra förslag på saker han vill att partiet ska tänka på. Den unga killen anteckanr det och lovar att återkomma.

Karl inser att han kanske skulle kunan rösta pirat i nästa val, det är ju trots allt så trevligt när de unga engagerar sig i de viktiga frågorna.

Även om vi tror att alla har en dator, och även om vi tror att alal som har en dator använder internet för att ta reda på sanningen och få en varierad syn på saker. Tyvärr så är inte det alltid fallet. Vi är superbra på att synas på internet, vi börjar bli bättre på att synas i media, men vi behöver synas i vardagen. Vi behöver bli verkliga människor för alla andra, vi behöver visa att vi inte är en homogen grupp som består av lata unga män som inte orkar eller som är för snåla att handla cd-skivor i affären.

Om vi finns där ute och visar upp oss innan valet, under valet och efter valet så kommer människors syn på oss att ändras. Vi kommer nå fler och fler människor. Fram för allt så kommer vi att få förankring hos allmänheten, vi kommer att få veta vad de tycker och vi kommer att kunna lyssna. Vio kommer inte att försvinna och blekna.

Så låt oss gå ut och synas. Leta upp människor och låt dem leta upp oss. Låt oss vara öppna och lyssna, vi har inte alla svar men vi vet vad vi vill. Så res er pirater och gå ut med datorn under armen och möt folket. Den lila färgen ska vara lika med öppenhet och närhet. Vi är inte som resten av politikerna, vi vill inte bara lyssna när det är val, vi vill inte lova saker vi inte tänker hålla, vi är inga kinderägg!!

5 kommentarer:

 1. Så bra du skriver...och så klokt.
  Vi MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ att ge människor mer av vad vi vill, än vad vi inte vill.
  Levandegöra vår politik, göra den märkbar i vår kommun.

  Ha ett tält på torget i Vara, massor med kaffe, saft och kakor.
  Kanske lite korvgrillning när det blir kallt ute.
  Men kontinuerligt finnas där, varje vecka, konsekvent med samma politik, vision och medel att förverkliga ambitionerna med.

  BRAVO till dig.
  Jag är ju kommunansvarig i Vara och ska se till fler får reda på hur man hittar din din blog.
  Känner du själv att du "måste" sprida "the word" om min blog så säger jag bara....-kan du väl få :)

  SvaraRadera
 2. Kan inte du och jag starta en nättidning?
  T.ex

  PIRATEN
  en tidning för dina mänskliga rättigheter.
  Alla skulle kunna få vara med i nyhetsförmedlingen, även om det måste till att sorteras en del.

  Det går dock skapa ett "underarkiv" där allt finns som är inlämnat.

  Och lägga till en chattfunktion med "flera rum" där olika ämnesområden finns repressenterade.
  Vad tycker du?

  SvaraRadera
 3. Det var ingen dum idee. Ett ställe för artiklar att samlas, och där det är enkelt att hitta information och göra sig hörd...

  SvaraRadera
 4. Hej ! Nu har jag Pushat denna. Mycket trevligt och klokt inlägg.

  Pusha

  Hälsn. Urban

  SvaraRadera